Skip to content
Home » Hiacintų pražydinimas

Hiacintų pražydinimas

  • by
hiacintai

hiacintai

Atėjus šaltajam metų laikui, kai aplink vyrauja niūrios ir mažai saulėtos dienos, dažnam iš mūsų aplinkoje pritrūksta ryškių gėlių žiedų bei gaivaus jų aromato. Tačiau papuošti savo namus žydinčiais ir akį džiuginančiais augalais visiškai nesudėtinga. Ar žinojote, kad kvapniuosius hiacintus galima pražydinti net ir namų sąlygomis?

Senovės romėnai sakydavo: „Jei turi dvi monetas, už vieną nusipirk duonos, o už kitą – hiacintą”. Tai iš tiesų nepaprastai graži ir kvapni gėlė.

Kaip pasirengti ankstyvajam hiacintų pražydinimui?

Ankstyvajam pražydinimui labai svarbus tinkamas svogūnėlių pasirinkimas. Smulkūs ar nevisiškai subrendę svogūnai augs silpnai, o žiedai bus nedideli ir neišvaizdūs. Todėl reikėtų rinktis stambius ir nesužalotus svogūnus. Iki sodinimo gumbasvogūnius reikėtų laikyti tamsioje, sausoje ir vėsioje patalpoje, o ruošiant juos sodinimui reikėtų pamirkyti kalio permanganato tirpale arba pabeicuoti.

Pražydinimui skirtus hiacintus reikia sodinti spalio pradžioje. Vazonėlių skersmuo turėtų būti toks, kad tarp svogūnėlio ir sienelės vos tilptų mažasis pirštas.

Į vazoną pripilkite durpių substrato, ant jo paviršiaus per pirštą pribarstykite švaraus smėlio ir į jį įspauskite svogūnus. Smėlis apsaugos augalų šaknis nuo puvinio. Pasodinus, du trečdaliai svogūno turi likti paviršiuje. Vazonus nuneškite į rūsį arba apkaskite šiltnamio substratu ir gausiai palaistykite.

Gruodžio pradžioje, kai pasirodo žiediniai ūgliai, vazonus su hiacintais galima nešti į šildomą patalpą. Tik reikia nepamiršti juos reguliariai laistyti. Pirmąsias dvi savaites augalus reikia laikyti tamsoje ar pridengti popieriniais gaubtais. Taip laikomi hiacintai išaugina ilgesnius žiedstiebius. Išnešti juos į šviesą galima tik tada, kai žiedpumpuriai išaugs sulig lapais.

Pražydinimui labiausiai tinka „Anna Mane“ (Švelniai rausvi), „Carnegie“ (balti), „Delft Blue“ (šviesiai mėlyni), „Jon Boss“ (raudoni su baltu viduriuku) veislių hiacintai.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *